Vetter, skrømt, hvorfor alt gammelt ikke er kjedelig – Og noe om fulle nabo nisser

IMG_2979

«… men det skremmende ved alle disse lydene var at de i ett øyeblikk lød like ved meg, i neste langt borte; snart ble de avbrutt av kåte, ville skrik under flaksende vingeslag, snart av fjerne nødrop, og så ble det plutselig stille igjen. Jeg ble grepet av en unevnelig angst; det isnet gjennom meg for hver lyd, og skogmørket øket redselen. Alt jeg så og skimtet, viste seg fortrukket, bevegelig, levende, og det var som tusener av hender og armer strakte seg ut efter den villsomme vandrer.»

(Asbjørnsen og Moe, 1841, s.249)

Slik lyder det i ‘en sommernatt på Krokskogen’ i eventyr samlingen til Asbjørnsen og Moe, når en unggutt går feil vei på turen hjem og finner seg på ukjente trakter i Oslomarka. Det er ikke vanskelig å la tankene fare litt den dag i dag heller om man finner seg alene i den vakre og mystiske naturen her i Norge. Om jeg skal sette ord på det, vil jeg kalle det trolsk. Man kan vandre i de fleste fjell og skoger, og se troll i alle fjell rundt seg, og sverge på at huldra nettopp svinset forbi med ku halen sin. Eller kanskje i øyekroken se et hint at noe rødt forsvinne inn i fjøset til jul etter at man har satt ut grøten til nissen?

Norge er skapt og formet på tradisjoner, og selv om det ikke er alle som tenker så mye på folketroen vår den dag i dag, er det mange deler av våre høytider og tradisjoner som er formet av gammel tro. Store deler av jule feiringen vår her i Norge har fortsatt røtter i gamle tradisjoner fra hedenske julefester i middelalderen, som endte opp med å følge oss inn i kristendommen. Ørnulf Hodne skriver at: «Jula ble den årshøytiden da kombinasjonen av kristne og førkristne forestillinger skapte den sterkeste folketroen med størst makt over sinnene». Det som sikkert har forandret seg mest siden den tiden, er det at vi i dag ikke ser på Julen som en inngang i den mørkeste og farligste tiden på året. Hvor vi må passe oss for selveste Åsgårdsreia, et følge med det verste pakket av forbrytere og vetter som vandret rundt i jule tiden etter Lussi Langnatt. Nei, i dag er nok julen en mye varmere tid hvor nestekjærlighet og mirakler skal regjere og drive mørket og kulden vekk.

Så, siden vi har alle kommet oss videre fra mørketiden, og de fleste er sikre på at Nissen bare er far, eller naboen etter et par drammer og løftet om en rask betaling for å lese opp noen navn, så posere humrende på et par bilder med noen skrikende og traumatiserte barn i fanget. Og at det som føltes som klamme fingre rundt foten din i tjernet en fullmåne natt, sikkert ikke er noe annet en noen planter som har viklet seg fast.

Hvorfor skal vi da bry oss?

Vel, av samme grunnen til at folk gjennom alle tider har vært fasinert at spøkelses historier og sagn. Av samme grunnen til at vi har begynt å skape filmer basert på gamle eventyr som Askeladden og filmer som trolljegeren. Eller at folk sluker serier som Åndenes makt.

Vi elsker en god historie. Og det er så mange gode og ikke minst merkelige historier som vi kan finne med den norske naturen som bakteppe. Spøkelsesdamer i alle farger spredt rundt hele Norge. Troll som skal ha formet fjell og skog rundt seg. Slekter hvor huldra skal ha giftet seg inn eller som har sølv etterlat av hulderkaller som mistet bruden. Rettsaker mot de døde som ikke ville forlate gård og grunn men etterlate alle døde i stedet, og nyere historier hvor rettsaker er rettet mot huseiere som ikke har delt at det følger spøkelser med huset.

Nei. Det er for mye godt her til at det kan gå i glemmeboka. Og det er det denne bloggen er her for. Hver uke vil det bli delt en eller flere interessante historier. Alt ifra spøkelser til vetter, og noen ganger også bare noen historiske hendelser som merkelige i seg selv. Det kan over tid også bli et par historier utenfor de Norske grenser, siden det er spennende historier over alt, og noen har også paralleller til folketroen i Norge.

Hovedtanken bak denne bloggen er å få flere interessert, og der hvor det er mulig vil det også bli etterlatt kilder til bøker som kan være spennende å lese for å finne flere historier. Og for de som også er ute etter å se om det er noen lokale historier hvor de bor, har Universitet i Oslo faktisk laget et sagnkart. Hvor du kan søke opp selv og se om du har noen troll, vetter eller skrømt i nærheten du ikke visste om.

Du kan kjekke det ut om du tørr:

Sagnkart

Kilder:

Hodne, Ørnulf. (2011) Mystikk og Magi – I Norsk Folketro. Cappelen Damm AS. (Tidligere gitt ut i 1999 og 2008 under tittlen Norsk Folketro.)

Asbjørnsen, P.Chr og Moe, J. (1982) Norske Folkeeventyr I. Oslo/Gjøvik: Den Norske Bokklubben (9.opplag, orginal 1841).

Leave a comment